Om mig

Ett stort djurintresse präglar mitt liv, och det har funnits katter, höns, getter och kaniner hos oss, men hundar ligger mig allra varmast om hjärtat. Hundarna är inte bara en hobby, det är en livsstil. Efter barndomens tax och diverse hundar jag ”lånade”, kunde jag som vuxen äntligen uppfylla drömmen om en egen collie, min dåvarande önskehund. Det blev till och med två stycken långhårscollie, och med dem började hundlivet komma igång med olika kurser, träning, en och annan utställning och tävling. Sedan blev det ännu mer hundar, när vi fick upp ögonen för korthårig collie. Tanken på avel hade vuxit sig stark med tiden. Min man och jag gick SKK:s uppfödarutbildning och fick en kennel godkänd och registrerad 2015, men livet ville annorlunda och tyvärr stannade det i teorin.

2020 flyttade lyckan in hos oss igen i form av whippeten Lilo. Ett sant yrväder och nu bästa kompis till vår windsprite Nayeli. Nayeli importade vi från Tyskland efter en längre tids köande hos olika uppfödare av silken windsprite. Med Nayeli fick jag allt jag önskar mig av en hund! Efter många år med collie längtade vi nämligen efter en hundras som förenar deras läraktighet och samarbetsvilja med en vinthunds snabbhet, tillgivenhet och elegans, och dess unika egenskaper ”ute full fart och inne chill” på soffa och säng, fartdåre och soffpotatis. I mina ögon en mycket lyckad kombination av vinthunds- och vallhundsegenskaper alltså!  

Ibland ställer jag upp som dagmatte, vilket är en uppskattad omväxling även för mina hundar. Jag har även sedan tidigare en hunddagisutbildning och är mycket intresserad av hundars beteende och kommunikation mellan hund-hund och hund- människa.

Om kenneln

Kennelnamnet Vindälvan är en lek med orden vind (med tanke på hur snabba windsprites är), och älva, dessa mytomspunna väsen som både vill oss människor väl och vara till hjälp, men också tycker om att busa med oss. Sprite i windsprite betyder nämligen kobold, och visst ser en windsprite med sitt öronfluff lite busig ut? Dessutom härstammar min hund Nayeli från den tyska kenneln ”Vom Elfen Glück” vilket betyder ”älvlycka”. Vi hoppas att hon kan sprida lyckan vidare när hon får valpar!

Vårt mål är att föda upp friska, trygga och glada windsprites.  Med en god mentalitet och exteriör enligt rasstandarden. Vi tar gärna del av SKK:S föreläsningar och webbinarier kring avel och hundägande, och vi kommer att besöka fortbildningskurser via den nystartade tyska klubben ”Windsprite-Freunde”. Klubben ”Windsprite-Freunde” är en underavdelning till tyska IHR e.V. (Verein Internationaler Hundefreunde aller Rassen), där vår kennel är registrerad och valparnas stamtavlor kommer att utfärdas. Vi är även medlemmar i IWC (international windsprite club)/USA.

 

Bild: Tuss & Tass

Om windsprite

                                                             Kort historia

Windsprite, eller silken windsprite som den vanligtvis kallas i Europa, är en hundras med ursprung i USA. Dess historia går tillbaka till mitten av 1900-talet där whippetuppfödaren Walter Wheeler påstod att det även fanns långhåriga whippets, alltså renrasiga whippets, som bar på en recessiv gen för långhårsanlag. Hans kennel hette ”windsprite”. 1981 grundade Wheeler ”The longhaired whippet association” och fem år senare offentligjordes den första rasstandarden. Med moderna DNA-tester kunde man mycket senare påvisa att rasen silken windsprite har uppkommit ur raserna whippet, shetland sheepdog och borzoi. När de första windsprites importerades till Tyskland i början av 2000-talet blev rasen omdöpt till silken windsprite. Med det ville man visa att det inte enbart handlar om en långhårig whippet, utan att rasen är en egen ras med ett eget namn. Även i ursprungslandet USA har man sedan 2017 omdöpt rasen från ”longhaired whippet” till ”windsprite”. Den före detta ”international longhaired whippet club” (ILWC) heter sedan dess ”international windsprite club” (IWC). Silken windsprite är inte erkänd som egen ras i Sverige än, men den er nationellt erkänd i flera andra länder i Europa ( Tyskland, Schweiz, Österrike, Ungern, Polen, Tjeckien, Slovakien, Nederländerna).

                                              Utseende, temperament och intressen

Windsprites är atletiska, mellanstora vinthundar ( mankhöjd tikar: 45-55cm. hanar: 47-58cm) med en silkeslen, lättskött päls och ett vänligt, mjukt sinneslag. De är sportiga hundar som älskar att springa, sprinta och leka, dock vanligtvis med mindre jaktinstinkt än exempelvis whippet. De är läraktiga, uppmärksamma samt lätta att uppfostra. 

Windsprites är vänliga, väldigt tillgivna och närhetssökande till sina människor (de kan vara något reserverade mot främlingar). De älskar att vara med och att vara nära, dela soffan med dig och vill gärna krypa upp i sängen. Karaktäristiskt är ”ute full fart och inne chill”. Windsprites är vänliga mot andra husdjur, efter en liten invänjning förstås. De älskar att ha en hundkompis som de gärna ligger ”på hög” med. Windsprites har lätt för att anpassa sig och dela människans vardag, men gillar inte stökiga, högljudda miljöer. De kan trivas såväl i lägenhet (bara de får möjlighet att springa av sig ofta), som i en villa med trädgård, gärna inhägnad (viss jaktinstinkt finns naturligtvis). 

Deras ”will to please” ( samarbetsvilja,ett arv från vallhundsrasen Shetland sheepdog) gör det möjligt för de som vill, att träna olika hundsporter som agility, rallylydnad, lydnad, freestyle mm. De gillar dock inte att nöta in kommandon, all träning ska vara lekfull och omväxlande, annars vill de inte vara med längre och hittar på annat. Deras största passion är naturligtvis att springa riktigt fort, exempelvis på en kapplöpnings- eller lure-coursingbana. Att kunna rusa av sig regelbundet i en större inhägnad, gärna med hundkompisar, duger också fint! Deras sensitivitet och vänliga natur gör vissa individer även lämpliga som terapihund/ social tjänstehund. Framförallt dock är den en underbar sällskapshund, din bästa vän för långa promenader och att dela vardagen med.

20240909-43-Redigera
Bild: Tuss & Tass

Om hälsa

Silken windsprite anses vara en rätt så frisk och robust hundras och kan nå en ålder kring 12-14 år, även äldre med god omsorg.  Det finns två genetiskt betingade kända sjukdomar som förekommer hos colliesläktet, i detta fall shetland sheepdog. Det är MDR-1 gendefekt (multiple drug resistance) där vissa läkemedel passerar blodhjärnbarriären in till det centrala nervsystemet och verkar neurotoxiskt. Hunden kan dock oftast leva ett vanligt liv om man känner till att gendefekten finns och undviker vissa typer av läkemedel. Veterinären bör känna till och tar hänsyn till detta vid en eventuell narkos och behandling. Den andra gendefekten är CEA (collie eye anomaly), som kan visa sig vara allt från en mild sjukdom utan symptom till den allvarligaste formen blindhet. Alla rasklubbar för silken windsprite föreskriver dock sin uppfödare att föräldradjur testas på dessa två gendefekter innan de kan gå i avel. Två anlagsbärare får inte paras med varandra. Idag går det att få fram mycket information om sin hund via gentester, exempelvis vilka kända hälsorisker den bär på. EMBARK, som jag har valt för Nayeli, är ett genetiskt testlaboratorium i USA som testar på över 250 genetiska hälsorisker.

Vinthundsraser har, jämfört med andra hundraser, avvikande hjärtvärden. Deras hjärta är bokstavligen större än hos andra hundar för att passa den atletiska förmågan till snabba sprints. Avelshundar testas med ett speciellt hjärtultraljud hos en veterinär med specialistkompetens inom hjärtmedicin på eventuellt medfödda hjärtförändringar. Hjärtultraljudet ska vara utan anmärkning.

Skelettsjukdomar anses vara rätt så ovanligt förekommande hos vinthundsraser, de röntgas bara i liten utsträckning för det i Sverige, jämfört med andra länder som Finland och Tyskland till exempel. Vinthundarna hör till de lättbyggda raserna, det vilar inte så mycket tyngd på lederna som hos tunga raser. Vid aktiv hundsport som lure coursing, kapplöpning eller agility uppstår dock en ganska stor belastning. LTV ( lumbosacral transitional vertebrae, lumbosakrala övergångskotor) förekommer hos ett flertal hundraser. LTV ger anlag för utveckling av degenerativa förändringar i övergången länd/korsrygg med lättare till svår smärta till följd, redan i unga år. Förekomst av LTV kan även bidra till utveckling av höftledsdysplasie ( HD). Tillståndet anses vara ärftligt. På en skala från 0-4 för skadan rekommenderar min rasklubb att enbart använda hundar med 0 ( inga förändringar) eller 1 ( lindrig avvikelse från det normala) i aveln.

 

Vill du läsa mer om windspritens hälsa kan du klicka in dig på min klubbs hemsida. Sidan är på tyska, men går att översätta: https://www.windsprite-freunde.de

IMG_20240606_152032